آنچه در ادامه می خوانید، نتیجه بیش از یک دهه تجربه در ارتباطات کاری من با افراد فعال در زمینه GIS به خصوص مدیر GIS و کارشناس GIS سازمان ها می باشد.
بسیاری از مدیران GIS، مسیر شغلی شان را از کارهای فنی GIS شروع کرده اند. برخی از آنها نیز پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه و دریافت مدرک GIS یا مدرکی مشابه در سایر رشته های مرتبط با جغرافیا و علوم زمین و یا فناوری اطلاعات، در جایگاه مدیر GIS یک سازمان به کار گمارده شده اند.
اگر چه پیمودن مسیر شغلی از پایین ترین سطوح یک سازمان تا جایگاه های مدیریتی، می تواند تجارب ارزنده ای را برای یک مدیر GIS به دنبال داشته باشد، اما به جرات می توان گفت ملاک مناسبی برای ارزیابی میزان موفقیت یک مدیر GIS نخواهد بود.
برخی مدیران GIS را دیده ام که بدون طی کردن یک مسیر شغلی در جایگاه مدیریتی قرار گرفته اند و با وجود پیشینه استخدامی کم، نسبت به سایر مدیران، حرفه ای تر عمل می کنند. همچنین مدیرانی را هم دیده ام که به صرف داشتن مدارک و مدارج دانشگاهی و یا ارتباطات قوی، در جایگاه مدیریتی به کار گمارده شده اند و به علت نداشتن مهارت های لازم، در بخش GIS سازمان شان با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.
بعد از 11 سال تجربه و ارتباطات با مدیران GIS مختلف در سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی بزرگ (ارتباطات من در جایگاه های مدیر پروژه GIS، مشاور GIS، مدیر فنی پروژه GIS، مدیر بازاریابی و فروش و اخیرا مدیرعامل بوده است) به نتایجی در خصوص چالش هایی که بیشتر مدیران GIS با آنها مواجه هستند رسیده ام.
از آنجایی که رسالت خودم و همکارانم در شرکت بهین و آکادمی GISPlus را آموزش جامعه به منظور استفاده از مزایای فناوری اطلاعات مکانی و GIS می دانم، لذا تصمیم گرفته ایم که در مجموعه آموزش هایی در سایت GISPlus، به مدیر GIS سازمان ها کمک کنیم تا مهارت های لازم برای موفقیت خودشان، پرسنل واحد GIS و نیز سازمان شان را کسب نمایند.
البته در این زمینه، مهارت به تنهایی کفایت نمی کند. سازمان های بزرگ و به خصوص بخش دولتی، معمولا مشکلات خاص خودشان را دارند. برخی مدیر GIS ها را دیده ام که با وجود شایستگی های لازم، پس از مدتی، یک سازمان را ترک کرده اند. علت این کار را، کاهش انگیزه شان برای کار کردن در آن سازمان، به علت مشکلات عدیده سازمانی بیان می کردند. در چنین سازمان هایی دیگر صرفا داشتن مهارت های فنی و مدیریتی به کمک یک مدیر GIS نخواهد آمد. این جاست که باید به داشتن استراتژی مناسب برای غلبه بر مشکلات، فکر کرد.
رسالت GIS در یک سازمان یا کسب و کار چیزی جز کاهش هزینه ها، کاهش زمان انجام کارها، افزایش بهره وری و افزایش سود نخواهد بود. البته در طول سال های تجاربم در زمینه GIS و IT کمتر سازمان و کسب و کاری را دیدم که از سامانه GIS یا حتی سایر سامانه های نرم افزاری، به این شاخص ها دست یافته باشد.
اگر بخواهیم نحوه استفاده از GIS در سازمان ها و کسب و کارها را بررسی کنیم، نگاه به نمودار زیر به ما کمک کننده خواهد بود.