نقش سیستم اطلاعات جغرافیایی در برنامه ریزي و مديريت شهري اصفهان
جی.آی.اس(GIS) یا سامانه های اطلاعات مکانی مخفف Geographic Information system یا Geo Spatial Information System است. به زبان ساده می توان گفت جی.آی.اس مدل سازی زمین و عوارض آن در رایانه، پیوند داده هاي مکاني عوارض زمين با داده هاي توصيفي آنها و تبديل داده ها به اطلاعات کاربردي جهت استفاده در برنامه ريزيهاي مديريتي مي باشد.
از نقطه نظر فنی، جی.آی.اس مجموعه ای یکپارچه از سخت افزار، نرم افزار، شبکه و نیروی انساني براي جمع آوري، ذخيره، ايجاد، ويرايش، نمايش گرافيکي و تجزيه و تحليل داده هاي مکاني و استخراج اطلاعات كاربردي جهت حمايت از تصميم گيري مي باشد.
اگر با GIS آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم این آموزش را بخوانید.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان در این راستا با اشاره به دستاوردهاي نوين اين سازمان در حوزه جی.آی.اس گفت: این سازمان تا کنون اقدامات قابل توجهی را در حوزه اطلاعات مکانی انجام داده است که در این زمينه مي توان به تهيه عکس هاي ديجيتال هوايي با دقت بالا به همراه تهيه نقشه هاي پايه شهري با تكنولوژي هاي نوين فتوگرامتري و برداشت هاي زميني در لايه هاي مختلف مكاني همچنين بروزرساني اين نقشه ها اشاره كرد.
وی افزود: در بخش ایجاد زیرساخت های مکاني نيز اين سازمان اقدام به ايجاد و راه اندازي ايستگاه هاي دائم جی.آی.اس شهر اصفهان و همچنین ایجاد نقاط مبنای ارتفاعی در کل محدوده شهر اصفهان با هدف افزايش سرعت و دقت نقشهبرداري در اجراي پروژه هاي عمراني و شهرسازي نموده، در بخش پايگاه داده و سامانه هاي مکانمند نيز نسبت به ايجاد و راه اندازي پايگاه داده مکاني شهر اصفهان با قابليت ذخيره سازي و مديريت توأم اطلاعات مکاني و دادههاي توصيفي، كنترل و مديريت متمركز داده هاي موجود در شهرداري اصفهان و به اشتراكگذاري دادههاي مكاني به سامانه هاي مكان-مبنا انجام داده و براي ساير دستگاه هاي خدمات رسان در قالب وب سرويس هاي مكاني استاندارد اقدامات ارزنده اي صورت گرفته است.
سیدحمیدرضا ابطحی در ادامه به همکاری سازمان فاوا با برخي مراکز علمي و دانشگاهي کشور نيز اشاره و بيان کرد: تعريف پروژههاي مطالعاتي قبل از انجام پروژههاي عملياتي و استفاده از تجارب بهترين اساتيد و متخصصان دانشگاههاي معتبر كشور در دانشگاههاي اصفهان، تهران و شهيد بهشتي از سال ۱۳۸۰ تا كنون در زمينههاي تدوين استراتژي جی.آی.اس ، متدولوژی و بروزرسانی نقشهها و مطالعات پایه جی.پي.اس(GPS)و راهاندازی ایستگاه های دائم، از دیگر اقدامات سازمان فاوا بوده که همچنان ادامه دارد.
مدیرعامل سازمان فاوا شهرداری با اشاره به اهداف آتی این سازمان اضافه کرد: ايجاد سامانه هاي مکان-مبنا در قالب پايگاه داده مکاني جهت سرويس دهي به شهروندان و سازمان هاي خدماتي شهر، همکاري در ايجاد اس.دي.آي(SDI) شهری اصفهان در راستای به اشتراک گذاری داده های مکاني، تهيه تصاوير ديجيتال هوايي، نقشه هاي فتوگرامتري و توليد داده هاي مکاني مورد نياز سازمان هاي شهر اصفهان بر اساس آخرين استانداردهاي کشوري از اهداف اين سازمان در حوزه جی.آی.اس می باشد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد تا با اجراي پروژه ها و تحقق اهداف اين حوزه، در جهت مديريت شهري با رويکرد شهروند مداري و توسعه پايدار در شهر اصفهان اقدامات ارزنده اي صورت گيرد.
در این زمینه مدیر اطلاعات مکانی سازمان فاوا نيز با تشريح کاربردهاي نتايج تحليل هاي جی.آی.اس در مسائل شهری گفت: تهیه گزارش های آماری مکان مبنا در زمينه محاسبه سطوح داده هاي مکاني در جهت برآورد هزينه هاي جاري نگهداري المان هاي خدمات شهري، ترافيک و فضاي سبز؛ استفاده از همپوشاني داده هاي مکاني وضع موجود با داده هاي پيشنهادي طرح هاي تفصيلي در جهت محاسبه ميزان عقب نشيني، نوع كاربري و كاربري هاي مجاز و ارتفاعات طرح، و محاسبه قيمت منطقه بندي به صورت خودكار بر اساس اطلاعات مكاني معابر و املاك مجاور آن در محاسبات عوارض شهرسازي، از جمله كاربردهاي جی.آی.اس در مدیریت شهری است.
احمدرضا کروندی به کاربرد جی.آی.اس در شهرسازی نیز اشاره کرد و بیان کرد: پایش روند رشد شهري و اخذ تصميمات بهينه براي آينده شهر، کنترل تغييرات کاربري هاي اراضي در راستاي مديريت منابع شهري و بهبود كيفيت زندگي شهروندان، استفاده از تحليلهاي مكان مبنا در جهت تسهيل و تسريع در مديريت ناوگان شهري از كابردهاي جی.آی.اس در شهرسازی می باشد.
وی در مورد کاربرد جی.آی.اس در برنامه ریزی شهری نیز مطالبي عنوان کرد و افرود: اخذ گزارش هاي مکان مبنا و بکارگيري اين گزارش ها در پروژههاي خدمات شهري در جهت کاهش هزينه ها و تسريع در انجام آنها، يافتن راه حلهاي علمي مكان گزيني بهينه مراكز خدمات شهري براي دستيابي شهروندان به رفاه و آسايش از ديگر خروجي هاي اين حوزه خواهد بود.